Var är de nu?

Glenns och Sörens resa började vid norska fastlandet, i Tromsö. De har sedan rott rakt norrut med siktet inställt på Svalbards huvudö, Spetsbergen. Halvvägs till Spetsbergen landsteg de på den lilla okända ön Björnön för att träffa de meteorologer som stationeras på ön i långa skiftesperioder.

Teamet rodde sedan norrut längs Svalbards västkust och gjorde landsstigningar där det var möjligt. Eftersom isläget var värre än befarat och Sören fick en spricka i ett finger pausades expeditionen i Longyearbyen. Sören och Glenn kommer fortsätta expeditionen sommaren 2018. Då kommer de landstiga på de historiska platserna Danskön och Karl XII:s ö.

När Sören och Glenn når norra sidan av ögruppen visar det sig om isen möjliggör fortsatt rodd. Tidigare har havsisen förhindrat de flesta farkoster att runda den nordligaste ön, Nordostlandet, där isbjörnar och valrossar är vanliga. Lyckas de runda Nordostlandet fortsätter de österut mot historiska Vitön, där den svenske äventyraren Andreé och hans team omkom.

Resan vänder sedan söderut igen och om strömmarna tillåter lyckas de sluta ringen genom att runda Svalbard.

 

Klicka på kartans positioner för att se bilder och läsa mer om dagen.

KONTAKT/PR

+46 70 950 40 47

PARTNERS